Olika terapiformer
Kognitiv beteendeterapi / Acceptance and Commitment Therapy (KBT / ACT):
Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori samt kognitiv teori. Vårt beteende formas i samspel med miljön enligt inlärningsteorin. Våra tankar påverkar våra känslor och beteenden enligt kognitiv teori. Om vi förändrar våra tankemönster kan detta ge förändringar i våra känslor och beteenden, och vice versa. Olika beteendeterapier betonar dessa två perspektiv olika. ACT kallas "tredje vågens"-terapi. ACT vilar på en teoretisk bas av grundforskning inom området Relational Frame Theory, RFT. En kort sammanfattning av ACT är att dels hitta det som man tycker är viktigt i livet och dels ta konkreta steg i riktning mot det som är viktigt.
Traditionell KBT fungerar genom att modifiera dysfunktionella tankar, känslor och beteenden som orsakar problem med mer funktionella, så att symtomen minskar och inte återkommer. I ACT däremot fokuserar man på att acceptera nuvarande ögonblicket och leva enligt värderingar utan att döma. En skillnad mellan ACT och KBT är att i KBT får du öva på hur beteenden, tankar och känslor hänger samman och påverkar varandra, medan i ACT fokuserar man mer på att öva på att ta distans till tankar och känslor för att kunna se mer flexibelt på det du upplever och det som händer i livet.
I ACT lär man sig att skilja ut och medvetandegöra de tankar och känslor man har och förstå när och hur de ställer sig i vägen för en. Därefter kan man, med hjälp av övningar och handledning, lära sig att göra det som är viktigt trots närvaron av tankarna och känslorna. Att lära sig att inte döma sig själv för de tankar och känslor man har är viktigt i acceptans. Man lär sig att tankar och känslor är inte sanningar utan mer som förslag som kommer och går. Man lär sig psykologisk flexibilitet. ACT innehåller också mindfulness-tekniker, varvid man lär sig med hjälp av andnings- och avslappningsövningar vara medvetet här och nu i stunden (medveten närvaro). Detta har visat sig vara betydelsefullt till exempel för att minska stressrelaterade symtom.
Forskning har visat att ACT är effektiv mot stress, smärta och lindrig till medelsvår depression. Det finns även studier som visat att personer med ångest, ätstörningar och övervikt blivit hjälpta av ACT. Dock kan personer med svår depression eller stark ångest behöva annan typ av behandling.
Lösningsfokuserad korttidsterapi:
Lösningsfokuserad terapi skiljer sig från andra terapiformer genom att fokus varken ligger på orsaker eller problemen, utan på hur man med hjälp av dialog kan hjälpa till att förändring och utveckling blir möjlig. Klienten skapar en bild av hur hen vill att framtiden ska se ut, man använder så kallad "mirakelfrågan". Denna detaljerade bild innefattar hur klienten vill känna, tänka och samspela med andra i olika situationer i sitt liv. I lösningsfokuserad bildterapi får klienten rita eller måla dessa bilder och därefter diskuterar man situationer och deras lösningar.
Det finns tre grundläggande regler i filosofin. 1: Om något inte är sönder försök inte att laga det. 2: Om något du gör fungerar, gör mer av det. 3: Om något du gör inte fungerar, gör något annat i stället. Förändring utvärderas kontinuerligt och ofta genom skalor. Vid samtalen utforskas vad som blivit bättre och vad det är som har bidragit till detta. Man lär sig även mindfulness-tekniker och självmedkänsla.
Lösningsfokuserad korttidsterapi har visat goda resultat i ett stort antal studier. Det är ett evidensbaserat sätt att arbeta med många problem såsom ångest, depression, missbruk och mobbning på arbetsplatser samt organisationsutveckling.
Bildterapi och lösningsfokuserad bildterapi:
I bildterapi använder man bildskapande som kommunikations och uttrycksmedel tillsammans med en bildterapeut. Genom bildskapande kan klienten öka sin självkännedom, få kontakt med sina känslor och hitta olika livsmönster. Det som ligger undangömt eller som "ett svart hål" utan ord kan plötsligt komma upp till ytan, bli synlig och få en annan form och färg. Man använder olika konstnärliga material i bildskapandet. Sedan reflekterar och bearbetar man det som kommit fram under processen tillsammans med terapeuten. Bildskapande och diskussioner kan ske både individuellt eller i grupp.
Bildterapi har i studier visat främja hälsan på olika sätt. Många studier som gjorts på krigsveteraner med posttraumatisk stressyndrom, PTSD, har visat att symtomen minskat efter terapin. Bildterapi har även visats effektiv för bearbetning av annan sorts trauma, såsom hos flyktingar, våld i hemmet och de med komplicerat trauma i barndomen. Enligt studier har bildterapin effekt i de flesta PTSD symtomområden. Genom bildskapande kan man utveckla och integrera kognitiva, sensomotoriska och emotionella processer som blivit undangömda speciellt under traumatiska upplevelser.
Lösningsfokuserad bildterapi har fokus på nuet och framtiden och vill sätta individens styrkor och hoppfullhet i centrum. Man kan även titta på individens livshistoria, men då försöker man hitta lärdomar från tidigare liv och vilka överlevnadsstrategier som har fungerat tidigare. Man letar olika synvinklar till problem och tänker att lösningen ibland inte ens hör till problemet. Tanken är att man kan påverka sin framtid. Positivitet är en del av grunderna.